Btw-aftrek bij aankoop villa als kantoorpand


Een goede notaris is zijn geld waard. Bijvoorbeeld bij het opstellen van een koopovereenkomst en een leveringsakte wanneer u via uw BV een villa als kantoorpand aankoopt. U hebt dan recht op btw-aftrek, mits u kunt aantonen dat u de villa hebt aangekocht om te gebruiken als kantoorpand. Het is van belang dat goed in de koopovereenkomst en leveringsakte vast te leggen. Ons kantoor staat u uiteraard graag met raad en daad terzijde wanneer u een dergelijke aankoop overweegt.

Naheffingsaanslag

Belastinginspecteurs zijn er als de kippen bij als zij mogelijkheden zien een naheffingsaanslag op te leggen. Zij zien er dus scherp op toe dat u voldoet aan de eisen van btw-ondernemerschap en kijken zeer kritisch naar het daadwerkelijke gebruik van een villa die u als kantoorpand aankoopt. Onlangs bracht een belastinginspecteur een dergelijke zaak voor de rechtbank, omdat de inspecteur in kwestie van mening was dat er veel tijd verstreek tussen aankoop en exploitatie van een villa.

Gebruik als woning

De inspecteur stelde dat het pand in de tussentijd als woning gebruikt zou kunnen worden. Omdat uit ‘de papieren’ bleek dat de koper btw-ondernemer was, dat de kopende BV was opgericht om de villa aan te kopen en te gebruiken als kantoorpand en de villa al kantoorpand als bestemming had, kreeg de inspecteur nul op het rekest.

  • - Belastinginspecteurs zijn scherp op constructies die bedoeld zijn om onterecht btw-aftrek te claimen bij aankoop van een villa als kantoorpand.

  • - Wij adviseren u graag wanneer u vanuit uw BV aankoop van een villa als kantoorpand overweegt.