Bomen met uw notaris


Bomen geven uw tuin allure, maar vaak worden ze geplant zonder kennis van zaken. Te dicht bij de erfgrens, terwijl ze veel hoger worden dan u dacht. Besef dat uw buren twintig jaar de tijd hebben verwijdering van een boom te vorderen. Al voor die tijd heeft een boom een respectabele omvang bereikt en betekent verwijdering dat het aangeklede karakter van uw tuin bedorven wordt.

Overleg met uw buren

U kunt dit natuurlijk vermijden door u aan de regels te houden. Volgens het Burgerlijk Wetboek moeten bomen minstens twee meter van de erfgrens worden geplant, maar er zijn gemeenten die een kleinere afstand toestaan. Wilt u afwijken van de regels, overleg dit dan met uw buren. Leg een positief resultaat schriftelijk vast, bij voorkeur via een notariële akte.

Lelijk uitzicht

Dit heeft als voordeel dat er voor de buren geen ontkennen aan is wanneer zij van mening veranderen. Stel dat u voor veel geld een volwassen boom wilt laten plaatsen die een lelijk stukje uitzicht wegneemt, mits dichter bij de erfgrens geplaatst dan volgens de regels is toegestaan: het is niet verstandig zo’n investering afhankelijk te maken van het humeur van uw buren.

  • - Wanneer u wilt afwijken van de regels bij het planten van een boom, is het verstandig toestemming van de buren vast te leggen bij de notaris

  • - Een gemeente kan wat dit betreft regels hebben die afwijken van het Burgerlijk Wetboek; uw notaris weet daarvan