Nog eens bomen over bomen


We hebben het er eerder met u over gehad: bomen die te dicht bij de erfgrens met uw buren staan. Het Burgerlijk Wetboek schrijft twee meter afstand voor en er zijn gemeenten die een kleinere afstand toestaan. Maar stel dat uw buren de voorschriften zijn nagekomen, terwijl hun bomen uw tuin voor een deel van de dag in de schaduw zetten?

Datum van aanplant

Direct na het planten van de bomen zal dit niet het geval zijn, maar na verloop van jaren kunt u hinder gaan ondervinden. U kunt dan naar de rechter stappen. Wanneer de bomen er langer dan twintig jaar staan, zou u te laat zijn. Maar de rechter kijkt niet naar de datum van aanplant, maar naar de tijd waarin de bomen overlast gingen veroorzaken.

Diverse factoren

Dan hangt het er nog steeds vanaf of u het gelijk aan uw zijde krijgt. De rechter zal eerst de mate van overlast willen bepalen. Vervolgens tellen diverse factoren mee. In welk soort wijk woont u? Ook zal een rechter stellen dat recht op onbeperkt zonlicht in de tuin niet bestaat. Daarnaast zal hij naar voren brengen dat enige hinder van de buren erbij hoort in een dichtbevolkt land als Nederland.

  • - Recht op onbeperkt zonlicht in de tuin bestaat niet en enige hinder van de buren hoort erbij in Nederland

  • - Overleg met ons kantoor wat u wel en niet kunt vastleggen met betrekking tot (schaduw)hinder van de buren