Certificering van aandelen wordt gebruikt om de verschillende rechten welke aan aandelen zijn verbonden van elkaar af te splitsen. De rechten welke aan aandelen zijn verbonden zijn te kwalificeren als: - financiële rechten zoals dividend en verkoopopbrengst; - zeggenschapsrechten zoals stemrecht. Aandelen worden gecertificeerd door deze over te dragen aan een stichting (Stichting Administratiekantoor). De stichting dient op grond van fiscale richtlijnen administratievoorwaarden op te stellen. Op grond van de administratievoorwaarden geeft de stichting voor ieder aandeel dat het verwerft een daarmee corresponderend certificaat van een aandeel uit. Aldus is de stichting gerechtigd tot het aandeel en daarmee tot het stemrecht op de aandelen. De certificaathouder heeft alleen de financiële rechten verbonden aan de aandelen. Certificering van aandelen wordt veel gebruikt om te voorkomen dat door vererving de zeggenschap over een vennootschap versnippert, waardoor de continuïteit van een onderneming in gevaar kan komen. Voorts wordt certificering gebruikt bij bijvoorbeeld werknemersparticipatieplannen.
Door een fusie worden meerdere bedrijven samengesmolten tot één nieuw bedrijf. Bij een splitsing daarentegen ontstaan uit één bedrijf meerdere bedrijven. In de wet staat welke stappen genomen dienen te worden vóórdat de notariële akte van fusie of splitsing getekend mag worden. Wij begeleiden u gedurende dit gehele proces.
VBI is de afkorting voor vrijgestelde beleggingsinstelling. Een vbi is een nv die geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen. De Belastingdienst stelt eisen aan de vbi-status van een nv. Een van de eisen is dat de nv niet vrij mag ondernemen; de nv moet zich bezighouden met het beleggen van vermogen. Een VBI moet meerdere aandeelhouders hebben. Wil je samen met anderen geld beleggen door middel van een nv, zonder vennootschapsbelasting te betalen? Wij kunnen adviseren over de mogelijkheden, de vbi-status voor je aanvragen en de nv volgens de regels van de Belastingdienst voor je oprichten.
Van een joint venture is sprake als twee of meer bedrijven voor langere tijd samenwerken. De bedrijven blijven dan weliswaar juridisch onafhankelijk van elkaar maar werken in de praktijk samen om een gezamenlijk doel te bereiken. De meest voorkomende vorm is wanneer twee of meer B.V.’s samen een B.V. oprichten. Hier komt vaak ook een goede aandeelhoudersovereenkomst bij kijken.
Normaliter dienen aandeelhouders belasting te betalen wanneer zij winst krijgen uitgekeerd. Deze belasting is niet verschuldigd wanneer een aandeelhouder geld terugkrijgt van de B.V. dat ooit op de aandelen is gestort. Wilt u ook belasting besparen? Neem dan contact met ons op. Wij zullen dan beoordelen of dit ook in uw geval mogelijk is.
Als een bedrijf groeit, kan het nodig zijn om de bedrijfsstructuur aan te passen. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om een of meer zogenaamde tussenholdings op te richten. Ook kan het raadzaam zijn om met het oog op eventueel toekomstig faillissement of aandelenoverdracht een gedeelte van het bedrijfsvermogen in separate B.V.’s onder te brengen. Het reorganiseren van uw concern kan vele (praktische en fiscale) voordelen met zich brengen.