De oprichting van een B.V. kan alleen geschieden bij notariële akte. Er kunnen één of meer oprichters zijn. Desgewenst kan voor de oprichting een onderzoek naar de beoogde handelsnaam van de onderneming plaatsvinden. Sinds 1 oktober 2012 is de wetgeving omtrent de B.V. gewijzigd, zo hoeft er bijvoorbeeld niet meer te worden voldaan aan minimale kapitaalvereisten en kunnen stemrecht- en winstrechtloze aandelen worden uitgegeven. In de statuten kunnen voorts een aantal zaken worden vastgelegd zoals de bevoegdheden van en de besluitvorming binnen de diverse vennootschapsorganen en of de vennootschap al dan niet een Raad van Commissarissen kent. Na de oprichting wordt de vennootschap door de notaris ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Indien er meerdere aandeelhouders zijn verdient het zeker aanbeveling stil te staan bij een aandeelhoudersovereenkomst waarin nog aanvullende afspraken tussen de aandeelhouders kunnen worden vastgelegd met betrekking tot een aantal bijzondere situaties.
Sinds 1 januari 1993 is een notariële akte vereist voor de uitgifte en levering van aandelen op naam voor alle N.V.'s en B.V.'s. Beursgenoteerde vennootschappen zijn van deze verplichting vrijgesteld. De B.V. dient een aandeelhoudersregister bij te houden waarin alle veranderingen in het aandelen kapitaal geregistreerd worden. Bij de oprichting van de B.V. ontvangt u een dergelijk register. Tevens verzorgen wij graag voor u de eerste invulling van dit register en zonodig de verdere bijwerking. Wanneer de vennootschap de levering van aandelen heeft erkend of zodra de levering aan haar is betekend, kan de nieuwe aandeelhouder de rechten uitoefenen die aan het aandeel verbonden zijn, zoals dividendrecht, stemrecht, vergaderrecht.
Een vereniging kan bij notariële akte worden opgericht, maar ook mondeling of bij onderhandse akte. De niet bij notariële akte opgerichte vereniging (de zogeheten informele vereniging) kan geen registergoederen verkrijgen en ook geen erfgenaam zijn. Is de vereniging bij notariële akte opgericht, dan zijn de bestuurders niet meer aansprakelijk, behoudens in het geval van aantoonbaar wanbestuur. De bestuurders die voor de vereniging naar buiten optreden en de vereniging daarbij binden, zijn dan naast de vereniging hoofdelijk aansprakelijk. In de notariële akte waarbij de vereniging wordt opgericht, dienen in ieder geval de volgende zaken te worden opgenomen: de naam van de vereniging en de gemeente van vestiging, het doel, de verplichtingen die de leden hebben tegenover de vereniging, de wijze van bijeenroeping van de algemene ledenvergadering, de wijze van benoeming en ontslag van de bestuurders en de bestemming van het batig saldo bij ontbinding.
Vanouds zijn stichtingen voor allerlei goede doelen opgericht. Sinds het begin van deze eeuw heeft het gebruik van de stichtingsvorm buiten het gebied van charitatieve doeleinden een enorme vlucht genomen. De stichting onderscheidt zich van de vereniging doordat de wet verbiedt dat de stichting leden heeft. De stichting kan uitsluitend worden opgericht bij notariële akte of bij testament. De stichting is een rechtspersoon.